skip to Main Content

Kako da napravite kroj svoje omiljene majice

Pre nego što počnemo sa krojenjem važno je da operemo i ispeglamo komad koji želimo da precrtamo kako bi se material ”pokupio” I vratio u prvobitni oblik. U našem slučaju to će biti ova jednostavna pamučna majica.

Majicu zatim preklapamo na pola i fiksiramo špenadlama, zahvatajući obe strane majice, sa strane I na ramenu.

Zatim je postavljamo na papir. Pregib majice prislonimo na liniju koju smo prethodno povukli I koja će nam predstavljati pregib materijala.

Precrtavamo bočnu stranu majice i dužinu. Jedna povina majice će biti I prednja I zadnja strana.

Orukavlje i okovratnik ucrtavamo koristeći radlu. Okovratnik kopiramo I prednju I zadnju stranu da imamo na istom kroju.

Posebno precrtavamo i rukav, takođe uz pomoć radle delove koji su ušiveni, duž šava, ostatak crtamo olovkom.

Zatim iscrtavamo olovkom trag od radle na papiru I spajamo isprekidane linije, popravljamo malo neravnine ukoliko ih ima.

Za šavove dodajemo 7mm (ako šijete na kućnoj mašini pratite širinu stopice, a ako imate endlaricu šijete normalno, do noža). Za porube na dužini majice i rukava dodajemo 2cm.

Na kraju sečemo kroj makazama za papir i naš kroj je gotov! Deo oko vrata (linija prednje strane) iseći skoro do kraja kako bismo mogli kasnije da precrtamo I tu liniju. Ne odsecamo potpuno da ne bismo izgubili to malo parče kroja koji nam treba za zadnju stranu majice.

Kroj je gotov I izgleda ovako. Šavovi su svuda dodati I to će vam ubrzati process krojenja za neku narednu majicu.

Back To Top